Vi utbildar dig!

9 bra tips inför båtsommaren och bra att veta om förarintyg för fritidsbåt

Uppdaterad: 2021-06-21

Sommaren och en välförtjänt semester är alldeles runt hörnet. Men pandemin har fortfarande klorna i många delar av världen. Det är tråkigt men sant att resmöjligheter dels kommer vara begränsade under sommaren, dels att det är en onödigt att ge sig ut på vift och riskera att bli sjuk… 

 

Vi svenskar har en tendens att fly landet så fort semester nalkas. I år, passa istället på att semestra ute på sjön eller till havs! 

 

Ta sikte på en båtsommar, ta ett förarintyg för fritidsbåt via Navigationsgruppen och semestra hemma i Sverige. Nedan får du lite grundläggande information om vad som gäller för ett förarintyg för fritidsbåt, såväl som våra bästa tips för att göra din båtsommar i Sverige en succé. 

Behöver jag ett förarintyg för att köra fritidsbåt?

Förarintyg för fritidsbåt, som även kallas förarbevis eller båtkörkort, är i dagsläget inte ett krav för att få framföra fritidsbåtar under 12×4 meter. Vill du framföra en fritidsbåt som större än 12×4 meter behöver du ett så kallat kustskepparintyg som är en vidareutbildning på förarintyget. Men det är som Transportstyrelsen skriver:

 

“Varje båt (även fritidsbåtar) ska enligt sjölagen vara bemannad på betryggande sätt. Den förare som brister i gott sjömanskap kan dömas till böter eller till och med fängelse”

 

Du utgör inte bara en fara för dig själv, utan för alla andra i din omgivning när du ger dig ut på vattnet utan de grundläggande kunskaper i navigation och reglerna för hur man uppträder sig på sjön du får via en förarintyg fritidsbåt kurs. 

9 tips för en lyckad båtsommar

Semesterperioden inleds ofta vid midsommarhelgen och med den ökar trängseln bland fritidsbåtarna markant. I och med pandemin kan trängseln i år vara ännu värre än vanligt. Kom ihåg att alltid visa hänsyn och hjälpa varandra för att alla ska trivas på sjön.

 

Nedan har vi samlat våra 9 bästa tips och råd för att skapa en lyckad båtsemester du kommer kunna njuta av fullt ut:

  • Ta ditt förarintyg för fritidsbåtar! Ett förarintyg för fritidsbåt ger dig de grundläggande kunskaper som behövs för att göra tillvaron ute på vattnet roligare, mer säker och avslappnad.
  • Håll koll på sjövädret. Följ väderutvecklingen på SMHI:s webbplats eller ladda ned deras app. Där kan du få aktuella uppgifter och prognoser, även om vattenståndet.
  • Kontrollera säkerhetsutrustningen en extra gång. Se till så att det alltid finns brandsläckare, livbojar, nödraket, förbandslåda och flytvästar ombord. Kom ihåg att en del utrustning måste besiktigas med jämna mellanrum.
  • Ta med bergskilar och hammare. På så vis kan du förtöja vid en naturhamn då det inte finns något träd att lägga tampen runt.
  • Planera noggrant tilläggningen. Häng ut fendrar och säkerställ att förtjöningstamparna är i ordning och lättillgängliga innan du lägger till. Försök att nyttja vinden så gott det går när du lägger till.
  • “Behandla andra som du själv vill bli behandlad”. Hjälp till i gästhamnen när du kan. Om en båt är på väg in bredvid dig, sträck ut en hjälpande hand, ta emot och visa att du är beredd att hjälpa till.
  • Köp ett ekolod. Om du inte redan har ett – köp ett ekolod. Då kan du redan vid normalt vattenstånd få koll på vart du inte bör åka vid lågvatten
  • Använd GPS och plotter för navigationen. Kom bara ihåg att plotterns kartor bygger på samma gamla sjömätningar som sjökorten. Stäm alltid av med det du ser omkring dig.
  • Visa hänsyn och omtanke. Om alla visar hänsyn och omtanke mot varandra såväl som naturen blir tillvaron både trevliga och säkrare för alla.

Navigationsgruppen ©2015. Alla rättigheter förbehålles

Developed and powered by GO MO GROUP