Vi utbildar dig!

Allt du behöver veta om en VHF kurs

Uppdaterad: 2018-10-31

Vill du vara säker på att alltid kunna få kontakt ute till sjöss, även dit mobiltäckningen inte räcker? Då är det en god idé att boka in dig på en kurs som lär dig allt om hantering av en båtradio. Nedan kan du läsa mer om allt du behöver veta kring att gå en VHF/SRC kurs.

Under en VHF kurs får du som deltagare ett certifikat som bevisar att du får hantera en fast eller trådlös VHF-radio ombord på en båt. VHF är en förkortning för Very High Frequence och är en typ av radio som alltså kräver ett särskilt certifikat som kallas för SRC-certifikat. SRC står för Short Range Certificate och är den lägsta kvalifikationen som krävs för att få använda VHF. SRC uppdaterades år 2000 då GMDSS och DCS tillkom som moment. Skulle du äga ett VHF-certifikat från år 1999 eller tidigare krävs det att du uppdaterar ditt certifikat.

En radio är en viktig del av säkerhetsutrustningen ombord och gör att du kan göra dig hörd även om din egen mobiltäckning inte skulle fungera. Därför är det otroligt viktigt att förstå hanteringen av denna och de korrekta rutinerna. En VHF kurs är en förutsättning för att kunna erhålla det certifikat som krävs som bevis på att du får hantera VHF. VHF kan helt enkelt ses som en bra försäkring när du befinner dig till havs och är bra för alla som vill kunna erbjuda hög säkerhet ombord.

I kursen får du bland annat lära dig grunderna för radiohantering och vilka frekvenser (kanaler) som ska användas för olika typer av kommunikation. Du får även lära dig hur du ska agera i nödsituationer. I kursen ingår även lärdom kring följande funktioner:

Digital Selective Calling (DSC)
Global Maritime Distress and Safety System (GMDSS)
Emergency Position Indicating Radio Beacon (EPIRB)
Search and Rescue Transponder (SART)

En VHF/SRC kurs består av en praktisk del som utförs med hjälp av en webbaserad VHF-simulator. Ett praktiskt simulatorprov ska genomföras innan det är dags för examination då du under examinationen måste uppvisa ett godkänt resultat från det praktiska simulatorprovet för examinatorn/förhörsförrättaren. Ett godkänt prov innebär minst 6 av 8 rätt.

Ta reda på vilka företag som erbjuder VHF/SRC kurs i Stockholm genom att söka på nätet och olika båtforum. På så sätt kan du enkelt och snabbt få reda på vilka som finns i närheten och hur andra deltagare har upplevt kursen.

Se alltid till att vara tillräckligt utbildad för den typ av båt du tänker färdas med på sjön. Navigationsgruppen erbjuder en mängd olika utbildningar som bland annat Grundläggande säkerhetskurs och Förarintyg i både Stockholm och Göteborg samt Kustskepparintyg.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Navigationsgruppen.”