Allt du behöver veta om skepparexamen

En skepparexamen är en äldre form av examen, och som idag är en omarbetad utbildning eller kurs som kallas Fartygsbefäl klass 8. Den här typen av examen behöver du för att få handha båtar i ditt yrke eller i så kallat kommersiellt syfte, med upp till 12 passagerare ombord. Med begreppet skepparexamen kan man även avse det som idag kallas kustskepparintyg, det intyg eller examen som kärvs för att få framföra en båt som är större än 12×14 meter och som är en fortsättning på det privata förarintyget. Skillnaden mellan kustskepparintyg och fartygsbefäl är helt enkelt om du avser att framföra båten privat eller yrkesmässigt.

När behövs en skepparexamen?

Om man avser ett kustskepparintyg, så krävs skepparexamen om man ska köra en båt som är större än 12×14 meter, men om man avser den utbildning som är en omarbetad variant av det gamla skepparintyget, Fartygsbefäl klass 8, så krävs denna för att få framföra båtar med passagerare i sitt yrke. Framför allt innehåller utbildningen nödvändig kunskap om sjösäkerhet, radarpraktik och en kombination av teori och praktik. Efter kursen kan du skriva en examination för att få ditt intyg. Kursen ger dig alla nödvändiga kunskaper för att få framföra en mindre båt i kommersiellt syfte, med upp till 12 passagerare och en fart om 20 knop. Om man med begreppet ovan avser kustskepparintyg, så krävs detta när man ska köra lite större båtar när man redan tagit det ordinarie förarintyget.

Vad krävs för en skepparexamen?

Krav för skepparexamen är bland annat läkarintyg som är speciellt för sjöfolk. Ett annat krav för skepparexamen är att man innan examinationen har genomfört det praktiska simulatorprovet för VHF/SRC som krävs. Detta ska man kunna visa upp vid tillfället för provet. Att ta en skepparexamen i Stockholm innebär att teori och praktik varvas genom både föreläsningar, gruppuppgifter och praktik för att få bästa möjliga djupinlärning både vad gäller det praktiska handhavandet och vad gäller regler och kunskaper inom till exempel sjösäkerhet. För att få ta ett kustskepparintyg måste du först ha tagit det grundläggande förarintyget där man lärt sig navigation, regler och säkerhet på sjön när man ska köra båt i privata syften.

Skepparexamen Stockholm

Det finns ett flertal skolor som erbjuder utbildning och kurser inför provet för skepparexamen eller fartygsbefäl klass 8, tack vare stadens geografiska förhållanden där det är enkelt att kunna träna praktik i och med närheten till hav och båtplatser. Den enkelheten och närheten gör att det är smidigt för de flesta att kunna ta sig till en båtskola för att genomgå kursen och därmed slippa långa restider eller pendlingar på obekväma tider. Genom att välja den skola eller kursarrangör som ligger bäst till kan man på allra bästa sätt utnyttja tiden vid kurstillfällena, så att man kan tillgodogöra sig information och kunskap på bästa sätt. Stockholms täta och väl utbyggda kommunikationer gör också att det är en stad som är väl lämpad för att ta sin examen och genomgå olika typer av kurser inom sjöfart och båtliv.

Share this post