Allt du behöver veta om båtkörkort och förarintyg för båtar

Allt du behöver veta om båtkörkort och förarintyg för båtar

Uppdaterad: 2021-06-21

Om man tycker om livet ute på sjön är det en bra idé att skaffa ett båtkörkort. Idag finns inget krav att man måste ha det, men sannolikheten är stor att det kommer bli så i framtiden och det är självklart bra att införskaffa sig ett förarintyg för båtar ändå. Genom en båtkurs får du nämligen lära dig grunderna i navigation, sjösäkerhet och sjövägsregler vilket gör din vistelse på havet både roligare och säkrare. 

Vad är ett båtkörkort? 

Ett båtkörkort, också kallat förarintyg för båtar, är precis som det låter. Det är en licens som bevisar att du har de teoretiska kunskaperna för att på ett tryggt sätt kunna framföra en båt i sjöar och i kustnära vatten. 

Hur går man tillväga för att få ett båtkörkort? 

Ett båtkörkort får du genom att gå Navigationsgruppens förarintygskurs anpassad för nybörjare och dem som önskar friska upp gamla kunskaper.

Kursen läser du på plats i Stockholm Training Port i Frihamnen eller på annan bokad ort. Om du hellre vill göra utbildning på distans går även det bra. Du kan då ta förarintyg på distans online och själv bestämma vilken tid du vill genomföra kursen. Det går också att ta ett förarintyg på distans med instruktör och då gör du alltså kursen med en specifik utbildare live på ett bestämt datum. Det krävs inga förkunskaper – bara en stark vilja att lära sig hantera båtar. 

Vad får man lära sig på kursen? 

Båtförarintyget ger dig grundläggande kunskaperna som gör att tillvaron på sjön blir roligare, mer säker och avslappnad. Mer specifikt kommer du att få lära dig: 

  • Navigation inomskärs
  • Sjösäkerhet 
  • Sjömanskap 
  • Knopar och sjövägsregler 

Vad kostar det att gå kursen? 

Navigationsgruppens pris för båtkörkort ligger på 1995 kronor. Priset innefattar då 16 timmars teori och praktik förlagt på en hel helg eller fyra vardagskvällar och vid godkänd examination ge du ett båtförarintyg. Om du dessutom vill köpa vårt litteraturpaket inför kursen tillkommer en kostnad på 600 kr, och ytterligare 125 kr ifall du vill ha böckerna hemskickade.

Varför ska man skaffa ett båtkörkort? 

På frågan behöver man båtkörkort?” är svaret som tidigare nämnt nej. Det finns dock många anledningar till att ta förarbevis för båtar ändå. Många självständiga båtklubbar har bl.a. inrättat egna krav på att medlemmar måste inneha förarbevis för att kunna vara med i klubben. Om du vill hyra en båt någonstans i Europa är det också många som kräver båtkörkort. Samtidigt får du grundläggande kunskaper vilket gör dig trygg i rollen som förare. 

Ta båtkörkort hos Navigationsgruppen

Hos Navigationsgruppen hittar du ett brett utbud av marina utbildningar. Med lång erfarenhet inom båtliv levererar vi utbildningar av högsta kvalité. Kontakta oss redan idag för att boka in vår kurs som ger dig båtkörkort.