Allt du behöver veta om kursen för Maskinbefäl klass 8

Uppdaterad: 2019-03-29

Om du vill kunna framföra en båt i kommersiellt syfte som är utrustad med en motor med kapacitet över 405 kW (552 hk) krävs det att du har intyg för Maskinbefäl klass 8. Detta fås genom utbildning på professionell båtskola och ger dig teoretisk kunskap i det mesta du behöver veta gällande båtmotorns uppbyggnad och skötsel. Under utbildningen kommer du även få grundläggande kunskap inom ellära och kringsystem, allt för att du ska kunna hantera de flesta typer av problem och motorhaveri som kan ske ombord. Fortsätt läsa för att ta reda på allt du behöver veta gällande Maskinbefäl klass 8 – alltifrån prov och kursupplägg till vilka krav som krävs för att få gå utbildningen.

Maskinbefäl klass 8 är en utbildning som du som kör båt yrkesmässigt med en motorkapacitet över 405 kW behöver gå. Under utbildningen går kursledarna igenom teoretisk kunskap som täcker alltifrån hur en motor fungerar till hur maskineriet på ett mindre fartyg är konstruerat. Även om du inte kör yrkesmässigt är det alltså en bra utbildning för alla som vill få djupare kunskap inom maskineri och motorer i yrkes- och fritidsbåtar.

I Stockholm erbjuds kurstillfällen som pågår under 20 timmar fördelade på fem vardagskvällar. Under utbildningen för Maskinbefäl klass 8 ingår både teoretiska och praktiska delar och du kommer få lyssna till flera intressanta föreläsningar. Alltifrån ellära och smörjning till framdrivning, hydraulik och bränslesystem är ämnen som tas upp för att du ska få en så bred kunskap kring motorers och maskineriers uppbyggnad och skötsel som möjligt. I slutet får du chans att testa dina kunskaper genom examination som också ger dig intyget som gör att du kan uppvisa att du har gått kursen för Maskinbefäl klass 8.

För att få gå kursen Maskinbefäl klass 8 behöver du inga särskilda förkunskaper, men däremot behöver du ha fyllt 18 år och ska kunna uppvisa giltigt läkarintyg för sjöfolk, vilket är ett krav för att du ska få arbeta på sjön. Detta ska visa att du har godkända värden för hörsel, syn och färgseende. Det är dock bra att innan kursen ha gått igenom tillhörande litteratur för att på bästa sätt vara insatt i ämnet då utbildningen kan upplevas ganska intensiv.

Som tidigare nämnt är Maskinbefäl klass 8 inte bara nödvändig för dig som yrkesmässigt vill kunna framföra en båt med motorkapacitet över 405 kW (552 hk), utan är också nyttig för dig som vill få djupare kunskap kring motorers skötsel och uppbyggnad. Med kursen öppnar sig nya arbetsmöjligheter och du kommer dessutom lättare att på egen hand kunna lösa problem ombord.

Anmäl dig till kurs för Maskinbefäl klass 8 och genomför det prov som krävs för att få ditt intyg på en båtskola nära dig. På de flesta företags webbplatser kan du läsa mer om upplägget på utbildningen och se lediga kurstillfällen under flikar likt ”Våra kurser”. Boka kursen Maskinbefäl klass 8 redan idag och skaffa dig den behörighet som krävs för din framtida yrkesroll!