Uppdaterad: 2018-10-31
Ibland säger man att det sitter i ryggmärgen. Det kan vara sådant du lärt dig som barn, att cykla till exempel. Men, när du som tonåring tog körkort för bil krävdes det att du lade tid både på teori och praktik. Minns du hur du tragglade med frågorna till provet, och hur du fick nöta in fickparkering, backning runt hörn eller att hitta dragläget? Om det har gått ett tag sedan du framförde en båt på sjön senast kan det, på samma sätt, vara en god idé att anmäla sig till en båtpraktik, där du bland annat övar på angöring, körteknik och navigation.
Säkra och smarta förberedelser
Precis som med andra saker du gör automatiskt, bör säkerheten ombord vara en självklar röd tråd för allt du gör på sjön. Regler och rekommendationer ska självklart följas, oavsett om det gäller användning av flytväst, rätt hastighet och koll på väderleken. Det är inte lätt att förutspå hur andra beter sig på sin båtutflykt, men gör vad du kan för att det ska bli en trygg och rolig dag för alla som du är ansvarig för. Du bör veta vilken säkerhetsinformation dina passagerare behöver och ha en plan för hur du kommunicerar vid en nödsituation. Se också till att någon på land vet vart ni åker och när ni planerat att komma tillbaka.
Träning i trygga vatten
Tanken är att det ska vara roligt och inspirerande att ägna några timmar på en båtskola. På Navigationsgruppens utbildningar är det alltid en mix av praktik och teori. Du kommer att bli säkrare på körtekniken, både i farled och öppna vatten. Det blir en hel del övning på att lägga till, i naturhamnar eller mellan Y-bommar eller mot bryggor. Också sjökortsplanering och säkerhetsaspekter ges utrymme i utbildningen.
Barn ombord
Det finns några punkter som är obligatoriska och sådant som alla – även barn – bör se som självklart ombord. Till exempel vad gäller flytväst, solskydd och hur man rör sig på båten. Många tycker det är kul att hjälpa till med arbetsuppgifter och ansvar som är anpassat utifrån ålder och intresse. Testa att låta barnen vara ansvariga över att hålla utkik, enklare navigering och spaning på moln och väderutveckling. Engagera dem redan under planeringen inför båtutflykten och se till att inte ha för ambitiösa och långa dagsturer på schemat.
Även om barnsen bör göras delaktiga till viss del så är det bra att anpassa båtturen efter de yngstas behov. Vissa delar av rutten bör kanske göras på natten när de minsta sover? Tänk också på att ha vätska och mat nära till hans. Förbered snacks, som är enkla att få fram snabbt, som kex, varmkorv eller frukt. Sådana råd är bra för alla åldrar!
“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Navigationsgruppen.”