Vi utbildar dig!

Frågor och svar

Hur får jag ett förarbevis för vattenskoter?

Från och med 1 maj 2022 gäller krav om förarbevis för att framföra vattenskoter. Utöver detta finns sedan tidigare en åldersgräns på 15 år för att köra vattenskoter.

Förarbevis för vattenskoter utfärdas av Transportstyrelsen efter en godkänd utbildning. Du kan gå kursen hos oss på Navigationsgruppen, Läs mer och boka kursen här.

På Transportstyrelsens hemsida kan du läsa mer om reglerna och övergångsbestämmelser. Besök Transportstyrelsens webb här.

Gäller förarintyget även för vattenskoter?

Från 1 maj 2022 införs krav på förarbevis för att få framföra vattenskoter.

Om du har Förarintyg, Manöverintyg för högfartsbåt eller Kustskepparintyg hos så får du lov att framföra vattenskoter fram till 30 april 2023 utan förarbevis för vattenskoter. Man ska kunna visa upp sitt intyg tillsammans med giltig ID-handling. Det finns även en övergångsregel som innebär att man kan validera in något av intygen till ett förarbevis för vattenskoter hos Transportstyrelsen. Övergångsregeln gäller för intyg tagna före 1 maj 2022, och kan utnyttjas fram till 30 april 2023. Du kan läsa mer om övergångsbestämmelserna hos Transportstyrelsen här.

Vi rekommenderar dig dock att gå förarintyg för vattenskoter som en mer heltäckande utbildning där vi bland annat går igenom vattenskoterns uppbyggnad, säkerhet, manövrering, körteknik, väjningsregler och sjösäkerhet.

När behöver jag ha ett förarintyg?

Det finns inget krav för att ha kursen i förarintyg men det ger dig en ökad trygghet till sjöss. Du kan läsa mer om förarintyget här.

Hur hittar jag enklast till Navigationsgruppen?

Du tar dig smidigt till oss med både bil, buss, tunnlbana och båt!

Här finns mer information om hur du enklast hitta till oss.

 

Vad händer om jag inte klarar provet?

Då får du komma tillbaka och skriva provet igen. Dock måste du betala avgiften för provet varje gång du skriver.

 

Hur vet jag vilken kurs som passar mig?

Under fliken “Våra kurser” i menyraden är kurserna sorterade efter kunskapsnivå och tidigare erfarenhet. Förarintyget är grundläggande navigationsutbildning för nybörjare och  dig som vill friska upp gamla kunskaper. Ju längre ner desto mer avancerade utbildningar som ger högre behörighet.

Behöver du hjälp och guidning vilken utbildning som passar just dig får du gärna kontakta oss, 08-410 215 50 eller info@navigationsgruppen.se.

 

Vad ingår i bokpaketet och vilka böcker använder ni?

Bokpaket Förarintyg: Böckerna Båtkörkortet övningsbok + Båtkörkortet lärobok samt övningssjökort 616, passare, transportör och linjal.

Bokpaket Kustskepparintyg: Böckerna Båtkörkortet övningsbok + Båtkörkortet lärobok samt övningssjökort 616 + 61, passare, transportör och linjal. Bokpaket Fartygsbefäl klass 8: Böckerna Navigation för Fartygsbefäl klass 8, Radar i skärgården, Radiokommunikation till sjöss, Båtkörkortet övningsbok, Kort 1, Sjötrafikföreskrifter. Övningssjökort 616 + 61, passare, transportör och linjal. Bokpaket Maskinbefäl klass 8: Maskinlära för sjögående personal. Bokpaket Handhavande av snabba fartyg: Handhavande av snabba fartyg.

 

Måste jag köpa böckerna?

Nej, det måste du inte. Vi rekommenderar dock dig som inte har några böcker att köpa dem då vi använder oss mycket av böckerna under kursen. Om du har böcker sen tidigare kan du ta med dem och vid behov komplettera med böcker på plats.

När du läser förarintyget online rekommenderar vi dig att som minst välja “sjökortspaketet” vid din beställning då du behöver detta för att genomföra en del av de övningar som kommer under kursen.

Vad är ett läkarintyg för sjöfolk och när måste jag ha det?

Alla som jobbar till sjöss måste enligt internationella regelverk ha ett speciellt läkarintyg för att säkerställa att du inte har någon sjukdom eller liknande som utgör fara för dig eller någon annan ombord. De medicinska kraven varierar dock beroende på vilket fartområde och vilken befattning du ska tjänstgöra i.

För att få ett läkarintyg för sjöfolk måste du genomgå en läkarundersökning av en läkare som är godkänd att utfärda läkarintyg för sjöfolk. När du går Fartygsbefäl klass 8 hos oss så kommer det en sjöfartsläkare hit vid provtillfället och gör läkarundersökningar på alla deltagare under kvällen. Ni får ert läkarintyg antingen mailat till er eller direkt i handen. Läkarintyget måste du sedan kunna visa upp vid ditt examinationstillfälle. Om du ska gå handhavande av snabba fartyg måste du ge oss en kopia på ditt läkarintyg för att du efter godkänd kurs ska kunna ansöka om ditt certifikat. Läkarintyget är alltså enbart relevant för dig som ska gå en utbildning som ger behörighet i yrkestrafik.

Hur gammal behöver man vara för att ta Förarintyg?

Från det året du fyller 12 år får du skriva examinationen för förarintyget. För Kustskepparintyget gäller 15 år.

Hur fungerar examinationen?

Du väljer förutom ett kursdatum även ett datum för examination. Vid provtillfället är det en examinator på plats och är både provvakt och rättar ditt prov enskilt tillsammans med dig när du har skrivit klart. Du betalar examinationen direkt på plats till examinatorn. Om du skriver Fartygsbefäl klass 8 eller Maskinbefäl klass 8 får du en faktura på din examination.

Kan jag köpa presentkort på kurser?

Under fliken ”våra kurser” kan du välja ”Presentkort”. Det finns redan angivna summor och du väljer vilken som passar dig bäst och går igenom betalningen. Därefter så får du en orderbekräftelse till den mailadress du angav. Av oss får du sedan ett presentkort postat till dig, såvida du inte vill ha det som PDF till din mail. Då är det bra att du anger det i den lilla anteckningsrutan vid bokningen. På presentkortet kommer det att finnas en rabattkod vars värde är detsamma som summan du har köpt presentkortet för. När mottagaren har fått kortet kan han eller hon boka sin kurs själv via vår hemsida. Han eller hon anger då bara den rabattkod som står på presentkortet och summan dras av på priset.

Jag har en annan fråga

Om du inte fick svar på din fråga är du varmt välkommen att kontakta oss via telefon eller mail. 08-410 215 50 eller info@navigationsgruppen.se