Uppdaterad: 2018-02-02
Det finns ett stort intresse för båtliv i Sverige och både nyblivna och mer erfarna båtägare kan känna ett behov att bättra på sina båtkunskaper.
Under det svenska vinterhalvåret gör man ofta annat än att fundera på kobbar och skär och en del kan ha fallit ur minnet sedan den senaste turen till sjöss. Under en båtförarutbildning handlar mycket om navigation. Känner man inte till sin utgångspunkt eller om man är osäker på var man befinner sig så är det annars svårt att hitta rätt, och den som kör en snabb båt har inte så lång tid på sig.
Målet med en navigationskurs är bland annat att lära kursdeltagarna läsa sjökort och inte blir helt beroende av GPS. Det är viktigt att ligga steget före och bygga upp en förståelse som sträcker sig bortom de moderna, digitala hjälpmedlen.
Viktigt med praktisk övning
Alla som ger sig ut på sjön bör ha grundläggande kunskaper som skapar trygghet och som gör båtlivet ännu roligare. Vad har du för mål med utbildningen på din båtskola? Vill du mest av allt få breddade kunskaper om alltifrån säkerhet till navigation eller är du intresserad av en kurs med professionell inriktning?
Oavsett vilket så är det en stor fördel att välja en utbildning med praktiska inslag. Det gör det enklare att omsätta de teoretiska reglerna i praktiken och förstå vikten av dem.
Det faktum att kursen arrangeras i skärgården ökar också deltagarnas kännedom om denna miljö. Dessutom är det av betydelse att välja en båtskola i Stockholm med tillgång till egna båtar och till den senaste utrustningen. Allt i kombination med en natur- och miljöhänsyn och hur vi bäst visar varandra hänsyn på vattnet.
Det börjar och slutar med säkerheten
Här nedan följer några viktiga punkter från Transportstyrelsen angående säkerheten till havs:
- Använd flytväst. Ha mobilen i ett vattentätt mobiltelefonfodral om halsen och ett abonnemang som har täckning där du är. Undvik alkohol på sjön och ha sällskap.
- Lägg till på ett säkert sätt och kommunicera väl ombord. Var tillräckligt många ombord för att kunna navigera och samtidigt rädda en person som fallit i vattnet.
- Skulle olyckan vara framme är det ofta avgörande att de drabbade själva kan larma, då har sjöräddningen/räddningstjänsten nästan alltid möjlighet att rädda de nödställda.
Kontakta Navigationsgruppen för mer information om båtförarutbildningar för just dina behov, eller läs mer på deras webbplats – redan idag!
“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Navigationsgruppen.”