Uppdaterad: 2020-12-02
Flera europeiska länder kräver skepparexamen (även kallat kustskepparintyg) för att få framföra ett fritidsfartyg. Utbildningen är en fortsättningskurs till Förarintyg och lämpar sig till den som vill få fördjupad kunskap om båtar och dess hantering. Efter avslutad utbildning får man ett intyg som påvisar att innehavaren kan och får framföra ett fritidsfartyg.
Kraven är tänkta att minska antalet olyckor på sjön och kan variera från land till land i Europa, särskilt när det gäller fritidsbåtar. Det finns inga standardkrav eller enhetligheter om certifieringar och licenser för att få framföra fritidsbåtar på europeiska vatten. Nedan visas olika licenskrav för några av länderna runtom i Europa.
Licenskrav runtom i Europa
Nederländerna
Båtlivlicenser i Nederländerna utfärdas av Vamex. ”Den Vaarbewijs I” är ett certifikat som krävs för vattenskotrar, jetski, gummi- eller motorbåtar som överstiger 20 km/timmen.
Det krävs tillstånd för fritidsbåtar med en längd av 15 meter till 25 meter. Det krävs dock inget tillstånd för att framföra en fritidsbåt som är mindre än 15 meter.
Grekland
I Grekland är det Piraeus Port Authority som utfärdar båtlicenser. En licens krävs om farkostens maxhastighet överstiger 22,37 kW eller 30 hk.
Finland
Finland kräver inget formellt båtkörkort. Båtförare kan navigera i både kust- och inlandsvatten i landet utan licens. Myndigheterna rekommenderar dock man har kunskap om sjösäkerhet och navigering innan man sätter sig för att köra en båt.
Norge
Sjøfartsdirektoratet hanterar båtlicenser i Norge. Båtførerprøven eller norska båtkörkort krävs för att driva båtar som är över 8 meter eller vars maskineffekt överstiger 25 HP. Personer födda innan 1980 är undantagna från dessa krav.
Sverige
I Sverige krävs inget båtkörkort för att driva ett fartyg som är mindre än 12 meter lång och 4 meter bred. Fritidsbåtsförare förväntas följa den svenska sjölagen, att framföra ett fartyg på ett vårdslöst sätt kan leda till påföljder som böter eller fängelse. Ett kustskepparintyg krävs för att framföra större fartyg.
Ytterligare krav för segling i Europa
Dokument
När du ska ut och segla i Europa rekommenderar vi alltid att först kolla upp vilka krav som gäller för det specifika land/länder du planerar att segla inom. Men vill du slippa detta, eller helt enkelt inte hittar informationen så bör du ser till att följande dokument alltid finns ombord:
Skepp:
- Registreringsdokument
- Skeppsradio licens
- Försäkringsdokument
- Bevis på båtens unionsstatus
- Bevis för RCD efterlevnad eller undantag
- Loggbok
Skeppare/besättning:
- Kompetensbevis
- Befogenhetsbevis att använda skeppsradio
- Pass eller annat resedokument
- Europeiska sjukförsäkringskortet (EHIC) och/eller andra medicinska försäkringsdokument
Ålder
Vanligtvis är det 18 årsgräns att framföra båt på egen hand, men även här kan det variera från land till land.
Kan du hyra en båt utan ett båtkörkort?
Saknar du båtkörkort men vill ändå ge dig ut på vattnet? Ingen fara på taket, det finns andra alternativ du kan använda dig av när du inte innehar ett båtcertifikat:
- I många fall är det inte krav på förarbevis för att hyra båt. Vissa båtar är så pass små att du inte behöver ett båtkörkort för att få framföra dem. Men som tidigare nämnt så varierar licenskraven från land till land. Så var alltid noga med att kolla upp vad som gäller för det landet du tänkt besöka.
- Det andra alternativet är att hyra en båt med en skeppare (skipper) för en komplett och stressfri seglingsupplevelse. Detta är det främsta alternativ vi rekommenderar när du inte besitter ett båtcertifikat då det aldrig är en god idé att ge sig ut på vattnet utan tidigare erfarenhet eller träning.
Skaffa ditt båtcertifikat med Navigationsgruppen
Se till att ta reda på vilka regler och licenser som krävs för att få hyra båt eller framföra olika typer av fartyg innan du planerar en båtsemester utomlands. Om du saknar licens kan du bla vända dig till Navigationsgruppen för att gå kurser både online och på plats som skepparexamen klass 8 och skepparexamen i Stockholm för att skaffa ett båtkörkort i Sverige. Mer information om våra kurser finns här på hemsidan där du också kan anmäla dig samt köp kursmaterial.