Krav för att få framföra båt runtom i Europa

Flera europeiska länder kräver skepparexamen (även kallat kustskepparintyg) för att få framföra ett fritidsfartyg. Utbildningen är en fortsättningskurs till Förarintyg och lämpar sig till den som vill få fördjupad kunskap om båtar och dess hantering. Efter avslutad utbildning får man ett intyg som påvisar att innehavaren kan och får framföra ett fritidsfartyg.

Kraven är tänkta att minska antalet olyckor på sjön och kan variera från land till land i Europa, särskilt när det gäller fritidsbåtar. Det finns inga standardkrav eller enhetligheter om certifieringar och licenser för att få framföra fritidsbåtar på europiska vatten. Nedan visas olika licenskrav för några av länderna runtom i Europa.

Båtlivlicenser i Nederländerna utfärdas av Vamex. ”Den Vaarbewijs I” är ett certifikat som krävs för vattenskotrar, jet ski, gummi- eller motorbåtar som överstiger 20 km/timmen.

Det krävs tillstånd för fritidsbåtar med en längd av 15 meter till 25 meter. Det krävs dock inget tillstånd för att framföra en fritidsbåt som är mindre än 15 meter.

I Grekland är det Piraeus Port Authority som utfärdar båtlicenser. En licens krävs om farkostens maxhastighet överstiger 22,37 kW eller 30 hk.

Finland kräver inget formellt båtkörkort. Båtförare kan navigera i både kust- och inlandsvatten i landet utan licens. Myndigheterna rekommenderar dock man har kunskap om sjösäkerhet och navigering innan man sätter sig för att köra en båt.

Sjøfartsdirektoratet hanterar båtlicenser i Norge. Båtførerprøven eller norska båtkörkort krävs för att driva båtar som är över 8 meter eller vars maskineffekt överstiger 25 HP. Personer födda innan 1980 är undantagna från dessa krav.

I Sverige krävs inget båtkörkort för att driva ett fartyg som är mindre än 12 meter lång och 4 meter bred. Fritidsbåtsförare förväntas följa den svenska sjölagen, att framföra ett fartyg på ett vårdslöst sätt kan leda till påföljder som böter eller fängelse. Ett kustskepparintyg krävs för att framföra större fartyg.

Se till att ta reda på vilka regler och licenser som krävs för att få hyra båt eller framföra olika typer av fartyg innan du planerar en båtsemester utomlands. Om du saknar licens kan du bla vända dig till Navigationsgruppen för att gå kurser som skepparexamen klass 8 och skepparexamen i Stockholm. Mer information om deras kurser finns på hemsidan där man också kan anmäla sig samt köp kursmaterial.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Navigationsgruppen.”

Lämna ett svar

Navigationsgruppen ©2015. Alla rättigheter förbehålles

Developed and powered by GO MO GROUP