Vi utbildar dig!

Lär dig om mörkernavigering

Lär dig om mörkernavigering

Uppdaterad: 2021-04-26

Vi människor må ha den mest utvecklade hjärnan av alla arter, men när det gäller 

mörkerseende har vi inte mycket att komma med. Som tur är finns det bra utrustning som underlättar mörkernavigering till sjöss och kvalitativa kurser som lär dig hur du ska hantera instrumenten på rätt sätt. 

I den här bloggen går vi igenom Navigationsgruppen mörkerpraktik i Stockholm samtidigt som vi ger dig tips på saker du bör tänka på innan du ger dig ut på en båttur i mörker. 

Mörkerpraktik hos Navigationsgruppen 

Vår mörkerpraktik i Stockholm är till för dig som vill få kunskap om fyrsystemet och radarn som verktyg i mörkernavigering. Kursen är totalt 5,5 timmar och vi kommer att gå igenom både teoretiska och praktiska moment under den avsatta tiden. Utbildningen möter kunskapskraven för Båtpraktik i Mörker från Nämnden för Båtutbildning och vi signerar din blåa intygsbok efter genomförd kurs. Du behöver inte avlägga ett prov för att få det här intyget. 

Bra att tänka på när du kör båt i mörker 

Utöver kvalitativ utrustning och genomförd båtpraktik i mörker finns ytterligare några saker du kan göra för att vara så förberedd som möjligt inför turer ute på mörka vatten. 

Det ökar både din egen och andras säkerhet och minimerar risken för olyckor. Här är 4 saker du bör tänka på innan du ger dig ut i den svarta natten:

Kontrollera väderprognosen

Innan du går ut med båten är det bra att kolla väderprognosen. Du kan därefter anpassa farten efter sikt, situation och din förmåga att navigera. Om du blir osäker, stanna och få kontroll över position och kurs innan du kör vidare.

Förbered rutten

Märk ut din planerade rutt och distanser på sjökortet och informera anhöriga om mål, rutt och tidsplan. På så vis kan man lättare hitta dig ifall något oväntat skulle inträffa. 

Kontrollera lanternor / mörkeranpassa övrigt ljus

Se till att båtens lanternor fungerar och dimmra ner skärmar och övrig belysning för att inte förstöra ditt eget mörkerseende, använd gärna röd belysning. Tips är att ta med dig ficklampa för att kunna leta efter sjömärken med reflexer.  

Lita på fyrarna

En av de svåraste sakerna med mörkernavigering är avstånds- och riktningsbedömning. Rita upp din rutt i sjökortet och planera din resa noggrant innan du kastar loss. Lita på fyrsystemet och håll dig inom vit sektor i farleden.

Lär dig mörkernavigering med Navigationsgruppen

Människor som tappar orienteringen blir stressade och förvirrade, och när det inträffar ökar även risken för olyckor ute till sjöss. Navigationsgruppen har lång erfarenhet av marina utbildningar och genom trofast kärlek för båtliv levererar vi högkvalitativa kurser i mörkernavigering för att hålla dig och andra båttrafikanter säkra ute på havet.  

Navigationsgruppen ©2015. Alla rättigheter förbehålles

Developed and powered by GO MO GROUP