Uppdaterad: 2020-05-13
Att köra båt är en stor hobby och intresse hos många i Sverige, och geografiskt sett ligger vi mycket bra till för denna aktivitet. Sverige har några av de största skärgårdarna i världen, tillsammans med många fina sjöar och älvar. I landet krävs dock inget körkort för att få lov att köra båtar mindre än 12 meter i längd och 4 meter i bredd. Trots detta finns det en hel del regler och riktlinjer som alla förväntas följa när de är ute på vattnet. En tredjedel av landets vuxna befolkning är ute med båt minst en gång per säsong och med olika typer av båtar. Enligt studier är de flesta båtar, hela 83 %, gjorda av glasfiber. Sedan är 10 % av båtarna gjorda i trä och ungefär 3 % är aluminium. Nedan hittar du exempel på några vanliga fritidsbåtar du kan hitta i de svenska vattnen.
Motorbåtar
Motorbåten är en av de vanligaste synerna på våra vatten. Dessa båtar drivs som namnet antyder av en motor. Denna motor kan vara installerad i den bakre delen av båten och kallas då en utombordsmotor. En del båtar har en inombordsmotor, och dessa båtar brukar vara av den lite större modellen. Motorbåten är relativt enkel att lära sig köra och manövrera men kan uppgå till rätt höga hastigheter. Trots detta krävs inget körkort för båt med motor om den som sagt inte är längre än 12 meter. Motorbåtarna kan variera i storlek, det kan vara allt från lyxiga yachter som kan korsa hav till mindre fritidsbåtar.
Kajaker och kanoter
Att paddla kajak och kanot är en populär aktivitet i Sverige. En av de största skillnaderna mellan en kajak och en kanot är paddeln som används. I kanoten använder du en ensidig paddel medan du i kajaken har två paddlar i var sin ände. Du kan paddla i både salt- och sötvatten med kajaker och kanoter. Att ge sig ut i strömt vatten är mycket populärt och anses vara en extremsport. Det är dessutom väldigt bra träning.
Segelbåtar
Segling som fritidsaktivitet är ett stort intresse hos många. Det krävs en hel del träning för att lära sig att segla och att navigera, men även här behöver du inte ett båt förarintyg om din segelbåt är av det mindre slaget. För den som vill lära sig att segla kan det vara smart att börja med mindre segelbåtar som till exempel kölbåtar.
Den som är sugen på att lära sig mer om olika typer av båtar, om navigation eller som är intresserad av att ta ett båt förarbevis kan vända sig till Navigationsgruppen.
“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Navigationsgruppen.”