Vi utbildar dig!

Redo för fler utmaningar och större ansvar? Gå en intensivkurs skepparexamen

Uppdaterad: 2018-02-02

Det är alltid positivt och inspirerande med människor som vill lära sig nytt och gå en utbildning här i skärgården. Men det känns lite extra fint när någon verkligen vill satsa och ge sig i kast med att bli ett proffs. Området är stort och varierande och det finns många olika typer av jobb till sjöss. Alltifrån att vara ute veckor i sträck och leva sitt liv i en liten hytt på en pråm eller fraktfartyg till att köra pendlare eller turister mellan öar och fastland. Arbetsförmedlingen har en särskild avdelning för jobb inom sjöfarten. Du behöver ha både intyg från utbildning och rätt erfarenheter för att bli inskriven där. När behoven av en matros eller fartygstekniker kommer, är det viktigt att kunna ställa upp snabbt. De förmedlar både svenska och internationella jobb.

Ibland blir det lite förvirring kring vad vi pratar om. Ofta har det att göra med att en tidigare utbildning som gav Skepparexamen i Stockholm, har bytt namn. Har du den sedan tidigare så kan du arbeta i kommersiell trafik på fartyg som är maximalt 20 brutto. Idag är det istället Fartygsbefäl klass 8 och Kustskepparintyget man ska läsa. Båda finns som intensivkurser. Hör av dig så får du veta mer om upplägg och krav på förkunskaper. Jämfört med tidigare så är det nu bland annat ett större fokus på passagerarsäkerhet och tydligare krav på både teoretiska och praktiska kunskaper om säkerhetsutrustningen ombord.

Det kan vara intressant att känna till att det är syftet med resan som avgör om den är kommersiell eller ej. Som du vet är det helt olika roller att vara ute med en grupp personer som har kunskaper om sjölivet jämfört med att som professionell, ansvara för passagerare.

Inför examinationerna av till exempel Fartygsbefäl klass 8 och Skepparexamen krävs ett läkarintyg. En sjöfartsläkare kommer under kursens gång och undersöker eleverna. Det är viktigt att alla som arbetar inom yrkestrafiken på snabba fartyg har ett giltigt intyg. Branschen har ett bra rykte internationellt och svensk sjöfart behöver alltid välutbildade och engagerade medarbetare. Där är ett stort fokus på miljömedvetande och arbetsmiljö.

Om du har funderingar på att gå till sjöss, se till att göra saker i rätt ordning. Nummer ett är att skaffa sig erfarenhet, en del har till exempel turen att växa upp i en familj som gillar båtlivet. Även de som inte hör till dem, kan redan som 12-åringar börja med att ta Förarintyget som bland annat innehåller en navigationskurs. Bygg sedan på med Fartygsbefäl och Kustskepparintyg när åldern är inne för det. I Sverige finns sedan både gymnasieskolor och högskoleutbildningar man kan söka till. Nu är det bara att börja plugga: styrbord, babord, bränning, boj, fender, för, gast och koj…

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Navigationsgruppen.”

Navigationsgruppen ©2015. Alla rättigheter förbehålles

Developed and powered by GO MO GROUP