Uppdaterad: 2018-10-31
Få saker är så roliga och givande att göra med familjen som att vara aktiva tillsammans. Skidresor, matlagning och såklart båtliv finns på den listan. I de flesta fall krävs en del planering och förkunskaper. När det gäller att ta sig ut på sjön är det en mycket god idé att minst en person i gruppen skaffar sig en båtutbildning innan.
Några viktiga punkter när det är barn med, är trygghet, omväxling och lärande. Det är självklart med flytvästar och en respekt för vad som gäller ombord och i hamn. Komplettera västen med hatt och solskydd. Även mulna dagar tar solen mer på sjön än på land. Många ungar vill hjälpa till och några roliga sätt att göra det är att leka pirat och hålla på med skattletning eller fiska och grilla över öppen eld när det är dags för middag. Tonåringar brukar behöva ta med kompisar för att över huvud taget intressera sig för en båtutflykt med familjen. Kanske kan de ta en del av ansvaret för navigering och uppsättning av tält i förekommande fall?
I Stockholms skärgård finns roliga arrangemang på flera öar. Kolla med turistbyråer och liknande innan ni ger er iväg om vad som händer i form av äventyrsstigar, gårdar med djur eller museer och andra sevärdheter. Det kan också vara bra att vara förberedd på vad som erbjuds i gästhamnarna, behöver ni tvätta, kanske basta eller göra inköp? Förekomsten av wi-fi kan också göra skillnad för trivseln ombord.
Innan du anmäler dig till en svensk båtutbildning kanske en båtcoach kan vara något? Många som är nyblivna båtägare, men också de som varit med länge, men känner sig lite ringrostiga brukar uppskatta denna handledning. Tanken är att du under tre timmar får besök av en instruktör som stöttar dig kring det du behöver fräscha upp eller lära dig. Det kan vara fokus på teknisk utrustning och appar, ankring, slussning eller gammal hederlig navigation.
Det är lärorikt att resa tillsammans med flera generationer eller blandad grupp. Det är inte fel att utnyttja varandras kunskaper. Går gärna igenom det viktigaste när säsongen börjar och repetera vad som gäller. Till exempel; vad bör alltid finnas med ombord? Svar: dricksvatten, torrt ombyte, tändstickor och första förband. Eller; vad är viktigt att tänka på i höga farter? Svar: att själv hålla säker fart och visa hänsyn, bära flytväst och avstå alkohol. Dessutom alltid kolla väderprognosen och anpassa sig till alla yttre förhållanden.
Under 2018 och 2019 kommer förhoppningsvis regnprognoserna att bli ännu bättre eftersom forskare från SMHI, Stockholm Vatten, Ericsson och Avfall ska utveckla en teknik som kan mäta regn genom att använda mikrovågslänkar i mobiltelefonnätet.
“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Navigationsgruppen.”